AFSLUITING

In deze handreiking zijn verschillende initiatieven genoemd van hoe een schoolbestuur in zou kunnen zetten op kansenoptimalisatie van het gemiddelde kind. Het inzetten op bepaalde factoren betekent helaas niet gegarandeerd succes voor ieder kind. Toch is het erover nadenken al een hele stap. Een groot begin van het verkrijgen van kansengelijkheid is bewustwording en dat begint bij de schoolbestuurder. Bewust zijn van de verschillen tussen kinderen, dat je hierbij vooroordelen hebt en dat je die vaak onbewust meeweegt in je handelen.

Binnen de organisatie is het belangrijk om het gesprek aan te gaan over hoe het beste te kunnen bijdragen aan kansengelijkheid voor ieder kind. Het laten invullen van de checklist binnen de organisatie is een mooie aanleiding voor dit gesprek en voor bewustwording. Het kan daarnaast ook als handvat worden gebruikt voor het verbeteren van het beleid. Het is wel belangrijk dat initiatieven moeten passen bij de organisatie, maar bovenal bij de behoeften van ieder kind. Houd dan altijd in het achterhoofd wat Gordon Brown zei naar aanleiding van het onderzoek van UNICEF naar kansenongelijkheid.

 ‘Everyone should have the chance to bridge the gap between what they are, and what they have it in themselves to become’ – Gordon Brown (UN special envoy for global education)

Plaats een reactie